Een trainingsweek in Namibië

Vanuit Namibië wil ik iedereen het beste wensen voor het nieuwe jaar! Naast een kerstdiner met het team, werd er tijdens de feestdagen nog volle bak doorgetraind. Hierbij een inkijkje in mijn afgelopen trainingsweek:

24 december:
Vandaag stond er een tempoduurloop training op het programma. Deze voerde wij uit op de golfbaan direct naast onze verblijfplaats gelegen. Hier liep ik 5x 6 minuten op “halve marathon” intensiteit met 2 minuten pauze. Om te controleren of ik op de juiste intensiteit train let ik op mijn hartslag en doe ik lactaatmetingen tussen de herhalingen door. Bij zo’n lactaatmeting kan ik zien of ik verzurend aan het trainen ben of op duurvermogen.


25 december:
Op eerste kerstdag stond een lange duurloop van 75 minuten gepland. Hiervoor gingen wij naar Omeya een afgesloten golfterrein zo’n 30 kilometer van Windhoek. Hier konden we grotendeels onverhard lopen. Dat is prettig omdat de schokbelasting dan wat minder is.


26 december:
Nu is het tijd voor wat sneller werk. Een sprinttraining met 5x 40 meter om er in te komen, met daarna 150 – 200 – 150 meter. Deze ochtend liep ik een training PR op de 200 meter van 23’’41. In de middag mocht ik nog een tweede loopje doen van 40 minuten op rustig duurlooptempo.


27 december:
Deze ochtend liep ik een threshold training. Dit is nog een tikkeltje harder dan de tempoduurloop intensiteit, maar het doel is wel nog het duurvermogen te trainen. Dus ook vandaag meten we weer lactaat om te controleren of we niet te snel lopen. Ook deze middag deed ik er nog een tweede rustig loopje bij, deze keer 30 minuten.

28 december:
Naast de looptrainingen is krachttraining een erg belangrijk component in mijn trainingsweek. Hierdoor word ik namelijk belastbaarder en kan ik meer kilometers aan zonder snel geblesseerd te raken. Vandaag stond het zware krachtschema voor mij gepland. In de ochtend heb ik nog een rustige duurloop van een uurtje gelopen.


29 december:
De baantraining is het moment in de week dat wij verzurend mogen trainen, en wedstrijdtempo’s aantikken. Vandaag bestond de baantraining uit 6 minuten vlotte duurloop om de motor op te warmen, en vervolgens 5x300m op wedstrijdtempo 1500m en de tweede set bestond uit 2x200m op het 800m race tempo. Ook deze middag weer een 30 minuten rustig loopje.

30 december:
De laatste dag van deze trainingsweek gebruikte ik voor mijn tweede krachttraining, deze keer een lichte krachttraining. Hierbij gebruiken we minder gewicht en focussen we wat meer op coördinatie en motoriek. Tot slot liep ik nog een duurloopje van 60 minuten in de middag.

Tot slot:
Dit is hoe een trainingsweek van mij eruit ziet in Namibië. Dit wijkt niet veel af van mijn trainingen in Nederland. Het verschil zit hem vooral in de extra rustige loopjes die ik naast de kwaliteitstrainingen kan doen. Ook hebben we de type trainingen een dag opgeschoven ten opzichte van thuis, omdat dit simpelweg beter uitkomt met de reisdagen. De resterende twee weken hier zullen er ongeveer hetzelfde voor mij uitzien. En daarna is het alweer tijd om terug richting het frisse Nederland te komen.

Vergelijkbare berichten