Winst op de Singelloop Breda Talent run

Afgelopen weekend stond in Breda het NK halve marathon gepland. In het ‘voorprogramma’ hiervan, stond een 5km wedstrijdloop gepland, gericht op Nederlandse talenten onder 23 jaar. In een sterk deelnemersveld is het gelukt om deze stratenrace op mijn naam te schrijven.

Eerder deze week hebben wij als deelnemers te horen gekregen dat we door een parcoursverandering geen vijf, maar 5,2 kilometer lopen. Wel wordt de bruto tijd pas gestart, wanneer de eerste loper over de matten na de eerste (extra) 200 meter heen stapt. De 5 kilometer wedstrijd krijgt dus een soort “vliegende start”. Na deze vliegende start blijft het veld dicht bij elkaar de eerste kilometer.

In de tweede kilometer breken we los, en ontstaat er een kopgroep. Het tempo ligt al vroeg in de race hoog, en met deze kopgroep houden we dit goed vast. In deze kopgroep zitten twee U20 atleten, waaronder ik, en twee U23 atleten. Dit geeft nog een extra dimensie aan de wedstrijd, omdat deze categorieën apart in de einduitslag komen.

Het tempo blijft de hele race hoog, en ik merk dat mijn tegenstanders het zwaarder hebben dan ik. Door het ongunstig nemen van een bocht, kom ik na 11 minuten racen onbedoeld op kop. Ik wil me terug laten vallen naar tweede positie, en kijk over mijn schouder om de tweede loper te lokaliseren. Op dit moment zie ik dat ik een gaatje heb, en besluit in een split second dat ik hier gebruik van moet maken. Vroeger dan verwacht kom ik alleen op kop te lopen in de wedstrijd.

Het is nog een lang stuk naar de finish en ik krijg het al een stukje zwaarder. Maar met de steun van het publiek weet ik de snelheid door te trekken richting het laatste rechte stuk. Hier versnel ik zelfs nog, en weet de race over all, en dus ook de U20 categorie van de talent run te winnen.

Deze overwinning doet me goed, en ik heb genoten van de strijd met de andere Nederlandse toppers in mijn leeftijd. Met deze winst op zak ga ik met een lekker gevoel naar Font-Romeu, waar ik een maand op hoogte zal trainen in voorbereiding op het cross seizoen.

Uitslagen

Vergelijkbare berichten